Buffertsparande – Så mycket pengar behövs

Foto av författare

Rasmus Falk

Begreppet buffert är en av grundstenarna inom privatekonomin och något som du bör känna till.

Varför behöver man en sparbuffert?

En sparbuffert är en buffert som består av pengar som man sparar undan för att klara av oväntade eller oförutsedda utgifter. Exempel på sådana utgifter kan vara att bilen går sönder, en hög elräkning eller förlorad inkomst.

Genom att ha en tillräckligt stor sparbuffert så kan man känna sig tryggare med sin ekonomi då man har sparade pengar som man kan ta av ifall något oväntat skulle inträffa. En buffert kan även minska stressen över ekonomiska problem då man inte behöver ta dyra lån för att täcka kostnader.

När du har sparat ihop till en stor buffert så minskar du risken för ekonomiska bakslag vilket gör att du kan göra andra saker med dina pengar. Genom att exempelvis investera dina pengar i aktier eller fonder så kan du spara för framtiden och på så sätt bli ekonomiskt oberoende.

Hur mycket ska man buffertspara i månaden?

Vi har alla olika förutsättningar för hur mycket vi kan spara varje månad. En generell regel brukar vara att man ska spara ungefär 10 procent av sin bruttolön varje månad. Har du inte möjlighet att spara så pass mycket så är det viktigaste att du sparar något. Ett buffertsparande på 500 kr i månaden är bättre än ett sparande som inte blir av.

Storleken på din buffert beror på vilken livssituation du befinner dig i. Bor du ensam i en hyresrätt så behöver du betydligt mindre pengar sparade än om du har en familj med två barn. Om du bor i en bostadsrätt så kan du också behöva buffertspara lite mer. En bra rekommendation brukar vara att ha två till tre månaders utgifter som buffert. Känner du att du kan sova gott om nätterna så har du förmodligen en tillräckligt stor buffert.

Vilken sparform ska man välja?

När det kommer till ett buffertsparande så bör man välja en sparform där pengarna är lättillgängliga och inte minskar i värde. Ett bra alternativ kan vara ett sparkonto med sparränta. Väljer du att lägga din buffert på ett sparkonto med sparränta så är det väldigt viktigt att pengarna inte är bundna utan kan plockas ut när de behövs.

Vilka oväntade utgifter ska bufferten täcka?

Det finns en mängd olika oväntade utgifter som man kan råka ut för. Här kommer några av de vanligaste utgifterna som en buffert bör täcka.

  • Förlorad inkomst (sjukdom, vård av barn)
  • En oväntad bilreparation
  • Diskmaskinen går sönder
  • Tvättmaskinen går sönder
  • Upssägning från jobb
  • Parkeringsböter

Fördelar med ett buffertsparande

Genom att ha ett buffertsparande så skapar du en trygghet för dig själv vilket kan leda till mindre stress och oro. Detta gör att du kan lägga dina pengar på roligare saker så som en hobby eller roliga aktiviteter. Är du intresserad av börsen och investeringar så kan du även öka ditt månadssparande i aktier eller fonder. Du kan även använda din buffert till att göra köp som annars inte skulle blivit av. Exemepel på sådana köp kan vara olika erbjudanden i mataffären som kommer att löna sig i längden.