Hushållsbudget – Det här ska du tänka på

Foto av författare

Rasmus Falk

Om du vill få ordning på din ekonomi eller vill veta vart dina pengar tar vägen så bör du skapa en hushållsbudget. En hushållsbudget hjälper dig att hitta onödiga utgifter och gör att du får en bättre kontroll över din privatekonomi. Hur mycket pengar lägger du egentligen på mat och nöje varje månad?

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är en plan för hur du kommer att använda dina pengar under en viss tidsperiod. Det är vanligt att budgetera månadsvis men det kan även göras varje vecka om så önskas. Syftet med en budget är att hålla koll på inkomster och utgifter för att se till att pengarna räcker för att täcka alla utgifter och därmed undvika skuldsättning.

En hushållsbudget kan innehålla en lista över alla inkomster som hushållet har inklusive löner, pensioner och bidrag, samt alla utgifter så som hyra, bolån, mat och transport. Genom att skapa en hushållsbudget kan man enkelt hitta områden där man kan spara pengar genom att minska onödiga utgifter.

Vilka typer av utgifter innehåller en hushållsbudget?

Det finns många olika typer av utgifter som en hushållsbudget kan innehålla, nedan kommer några av de vanligaste.

  1. Hyra eller bolån, fastighetsavgifter, hemförsäkring, reparationer och underhåll
  2. Matvaror och restaurangbesök
  3. Bilbetalningar, bensin, försäkringar och parkering
  4. El, vatten, mobiltelefon, internet och streamingtjänster
  5. Läkarbesök, mediciner och tandvård
  6. Kläder, skor, och accessoarer
  7. Hårklippning, manikyr, pedikyr och skönhetsprodukter
  8. Resor, bio, konserter, sportevenemang och nöjen

Detta är bara några av alla de utgifter som en budget kan inkludera. Det är därför viktigt att du tar reda på alla dina olika utgifter för att få en så bra bild av din ekonomi som möjligt.

Vad är skillnaden mellan fasta och rörliga utgifter?

Det är vanligt att dela in utgifterna i två huvudkategorier, fasta och rörliga utgifter.

Fasta utgifter

Detta är utgifter som måste betalas varje månad och som oftast kräver en fast summa pengar. Fasta utgifter måste betalas oavsett om du jobbar eller är sjuk och påverkas inte i lika stor utsträckning av olika faktorer. Exempel på fasta utgifter är hyra eller bolån, försäkringar, abonnemang och gym. El är även en utgift som skulle kunna räknas in här även om den inte alltid har samma kostnad varje månad.

Rörliga utgifter

Utgifter som kan variera från månad till månad och som kan påverkas av årstid, sjukdom eller livsstilsförändringar kallas för rörliga utgifter. Exempel på rörliga utgifter är mat, underhållning, resor och kläder. Rörliga utgifter är ofta sådant som inte är livsviktigt, även om mat kan anses som nödvändigt. Mat är något som man kan påverka och där man ofta kan göra förändringar för att få ner kostnaden.

Hur tar man reda på sina utgifter?

För att ta reda på dina fasta utgifter så kan du logga in på din bank och kolla alla transaktioner som gjorts under några månader. Du kan sedan plocka ut de utgifter som är fasta för att veta hur mycket pengar du har lagt på de olika kategorierna.

De rörliga utgifterna kan vara lite svårare att ta reda på. Det enklaste sättet är att ta kvitto på allt du köper för att sedan notera hur mycket pengar du har lagt på respektive kategori under en månad. Du kan även skriva upp alla köp du gör i din telefon. Det finns även olika appar som hjälper dig att ta reda på dina utgifter på ett smidigt sätt. Genom att anteckna dina biobesök, restaurangbesök samt små köp i mataffären kan du se hur mycket pengar som faktiskt går åt till diverse saker som du inte tänker på.

Det kan vara en bra idé att notera de olika utgifterna över en längre period än en månad för att få en så rättvis bild som möjligt. Detta då det kan skilja mycket mellan två månader.

Hur skapar man en digital hushållsbudget?

Ett gratis och enkelt sätt att skapa en digital hushållsbudget är med hjälp av Google Sheets. Då blir det enkelt att ändra och dela budgeten med andra i hushållet.

Det är viktigt att vara ärlig när man skapar sin budget även om det kan vara skrämmande att se hur mycket pengar man lägger på godis eller restaurangbesök. Det är även viktigt att inte skapa en för strikt budget som blir svår att följa.

Nedan kommer en mall på en väldigt enkel hushållsbudget som du kan använda dig av.

Inkomster
Lön (efter skatt)19 000 kr
Fasta utgifter
Hyra4 000 kr
Gym400 kr
Bredband300 kr
Hemförsäkring100 kr
Rörliga utgifter
Mat4 000 kr
Kläder1 000 kr
Nöje800 kr
Sparande
Lägenhet1 000 kr
Resa500 kr
Pension1 000 kr
Över/underskott5 900 kr

Sammanfattning

En hushållsbudget är en viktig del i din privatekonomi. Den hjälper dig att få koll på dina utgifter och gör det möjligt för dig att spara in på onödiga utgifter som du kanske inte visste att du hade. Kom ihåg att vara ärlig när du skapar din budget och tänk på att inte skapa en för strikt budget som blir svår att hålla.