Så bygger du en utdelningsportfölj

Foto av författare

Rasmus Falk

En av de enklaste passiva inkomsterna som du kan skapa åt dig själv är med hjälp av aktieutdelningar. Genom att investera i bra och stabila bolag som ger dig utdelningar löpande så får du ett stadigt kassaflöde som du kan välja att spendera eller återinvestera. Nedan kommer lite tips på hur du kan tänka när du bygger din utdelningsportfölj.

Vad är en utdelningsaktie?

En utdelningsaktie är en aktie där du som investerare får tillbaka en del av vinsten i förhållande till hur många aktier du äger i bolaget. Utdelningarna som du får kan du sedan välja att återinvestera eller spendera. Om du vill bygga en utdelningsportfölj så är det klokt att återinvestera utdelningarna. Väljer du att återinvestera utdelningarna i samma bolag så kommer du få högre utdelning vid nästa tillfälle.

Vad är en utdelningsportfölj?

Som namnet antyder så är en utdelningsportfölj en aktieportfölj där fokus ligger på aktieutdelningar. Det betyder att alla dina aktier som du investerar i ger utdelning varje månad, kvartal eller år.

Att tänka på när du bygger en utdelningsportfölj

När du väljer aktier till din utdelningsportfölj så är det viktigt att du sprider dina risker både geografiskt men även över olika branscher. Genom att ha flera aktier så behöver du inte känna dig beroende av att enskilda aktier går bra.

Utdelningshistoriken är en viktigt faktor när det kommer till val av aktier. Genom att kolla hur tidigare utdelningar sett ut så kan du skapa dig en bild av vad du kan förvänta dig om du väljer att investera i aktien. Det är dock viktigt att komma ihåg att historiken inte är någon garanti.

Jaga inte den högsta direktavkastningen

Måttet som används för att mäta hur mycket utdelning du får per aktie kallas direktavkastning och anges i procent. Det är väldigt användbart när du letar efter aktier till din utdelningsportfölj. En hög direktavkastning kanske lockar men det är bättre att hitta aktier som har en låg direktavkastning som kan bibehållas över tid. Väljer du aktier med en ovanligt hög direktavkastning så är chansen stor att bolaget inte kan ge dessa utdelningar under en längre tid.

Titta på utdelningstillväxten

Utdelningstillväxten beskriver hur utdelningen för en aktie ökar över tid. Har aktien en bra utdelningstillväxt så kan du förvänta dig att dina utdelningar kommer att öka med tiden. Utdelningsaktier med en lång utdelningshistorik och en bra utdelningstillväxt brukar i USA kallas för ”Dividend Champions” och ”Dividend Kings”.

Försök att få utdelningar under hela året

Om ditt mål är att leva på utdelningar så bör du hitta bolag som ger utdelning varje månad. Detta för att få ett mer stabilt flöde med pengar. Om det inte är ditt fokus så kan du klara dig med utdelningar varje år. Genom att kolla upp när bolagen gör aktieutdelningar så kan du sätta ihop en portfölj som ger dig en ”matta” med utdelningar under hela året.

Sprid dina risker

Som jag nämnde tidigare så bör du sprida dina risker precis på samma sätt som när du investerar i andra typer av värdepapper. Det finns alltid en risk att utdelningarna kan utebli eller pausas och då är det skönt att ha andra aktier som täcker upp.

Tänk på X-dagen och källskatten

För att få ta del av utdelningen så måste du vara aktieägare i bolaget och äga aktien innan något som kallas för X-dagen. Köper du aktien efter denna dag så får du inte ta del av den kommande utdelningen.

Tar du emot utdelningar från utländska aktier så är det också viktigt att du tänker på källskatten. För att få tillbaka källskatten så kan du ha dina utländska utdelningsaktier på en kapitalförsäkring. Då sköter banken detta åt dig.

Sammanfattning

Jag hoppas att du efter att ha läst denna artikel vet vad du behöver tänka på när du bygger din utdelningsportfölj. Tänk alltid på att sprida dina risker. Direktavkastningen och utdelningstillväxten är siffror som är bra att kolla på men jaga inte den högsta direktavkastningen. Vill du leva på utdelningar så se till att bygga en portfölj som ger dig utdelningar under hela året. Slutligen, glöm inte källskatten och X-dagen.